Kinuskikissan reseptiä olen käyttänyt jo useampana vuotena, tosin tällä kertaa vähän sovelsin täytettä. Ensinnäkään en kuorinut omenoita, koska ne olivat kotimaisia. Edellisinä vuosina täyte on jäänyt mielestäni vähän kovaksi tunnin paistelusta huolimatta, joten tällä kertaa pehmensin omenoita hetken kattilassa pienen voinokareen kera. Kannatti kyllä, sillä täytteestä tuli ihanan pehmeää. Tarjoilin piirakan inkivääri-kanelikermavaahdon kera. Oli kuulemma "paras tämmönen omenajuttu, mitä oot vähään aikaan tehnyt". Uuh, leipuri-itseluottamukseni nousi juuri kolme pykälää.
| Sydämet on vinksallaan! |
Apple Pie
Pohja:
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä
Täyte:
1 kg omenoita
1 ½ dl fariinisokeria (itse käytin ruskeaa ruokosokeria)
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3 rkl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
n. 1 ½ cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl voita
Voiteluun:
1 muna
hyppysellinen ruokosokeria
Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon voi. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää joukkoon nopeasti sekoittaen vesi. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.
(Kuori omenat) ja poista omenankodat. Leikkaa lohkoiksi ja halkaise lohkot kahtia. Sekoita omenoiden joukkoon fariini- ja vaniljasokeri, kaneli ja sitruunamehu. Hauduta omenia laakeassa kattilassa tai pannussa voinokareen kanssa miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet ja niiden rakenne alkaa hiukan rikkoutua. Sekoita joukkoon perunajauho.
Voitele piirakkavuoka. Kauli puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä hieman vuoan pohjaa suuremmaksi levyksi. Nosta taikina vuokaan ja tasoittele reunat. Kaada omenaseos vuokaan. Kauli loput taikinasta leivinpaperin päällä vuoan halkaisijan kokoiseksi levyksi. Leikkaa levyyn aukkoja veitsellä tai piparimuotilla. Kippaa taikinalevy leivinpaperin avulla vuoan päälle. Painele reunat kiinni pohjataikinaan ja asettele kuviot siististi. Pyyhi pullasudilla mahdolliset jauhot taikinan päältä. Voitele taikinakansi munalla ja ripottele päälle hiukan sokeria. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 60 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hennosti väriä.
Alkuperäinen resepti: Kinuskikissa
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä
Täyte:
1 kg omenoita
1 ½ dl fariinisokeria (itse käytin ruskeaa ruokosokeria)
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3 rkl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
n. 1 ½ cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl voita
Voiteluun:
1 muna
hyppysellinen ruokosokeria
Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon voi. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää joukkoon nopeasti sekoittaen vesi. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.
(Kuori omenat) ja poista omenankodat. Leikkaa lohkoiksi ja halkaise lohkot kahtia. Sekoita omenoiden joukkoon fariini- ja vaniljasokeri, kaneli ja sitruunamehu. Hauduta omenia laakeassa kattilassa tai pannussa voinokareen kanssa miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet ja niiden rakenne alkaa hiukan rikkoutua. Sekoita joukkoon perunajauho.
Voitele piirakkavuoka. Kauli puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä hieman vuoan pohjaa suuremmaksi levyksi. Nosta taikina vuokaan ja tasoittele reunat. Kaada omenaseos vuokaan. Kauli loput taikinasta leivinpaperin päällä vuoan halkaisijan kokoiseksi levyksi. Leikkaa levyyn aukkoja veitsellä tai piparimuotilla. Kippaa taikinalevy leivinpaperin avulla vuoan päälle. Painele reunat kiinni pohjataikinaan ja asettele kuviot siististi. Pyyhi pullasudilla mahdolliset jauhot taikinan päältä. Voitele taikinakansi munalla ja ripottele päälle hiukan sokeria. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 60 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hennosti väriä.
Alkuperäinen resepti: Kinuskikissa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti